Svađa

Čovjek iznosi ono što se nalazi u njegovu srcu pa tako i svađa u srcu započinje, a manifestira se kroz riječi (usp. Mk 7, 21-23). Također, “čovjek ne živi samo o kruhu već o svakoj riječi što izlazi iz usta Božjih”. Stoga hranimo se tim riječima kako bismo iz dobre riznice vadili Njegove riječi. Pazimo na svoje riječi jer ” život i smrt u vlasti su jezika”.

Mudre izreke

1012Mržnja izaziva svađu, a ljubav pokriva sve pogreške.

1310Oholost rađa samo svađu;

1518Gnjevljiv čovjek zameće svađu, a ustrpljiv utišava raspru.

167Kad su Jahvi mili putovi čovječji, i neprijatelje njegove miri s njim.

171Bolji je zalogaj suha kruha s mirom nego sa svađom kuća puna žrtvene pečenke. 14Zametnuti svađu isto je kao pustiti poplavu: stoga prije nego svađa izbije, udalji se! 19Grijeh ljubi tko ljubi svađu, i tko visoko diže svoja vrata, traži propast.

181Vlastitoj požudi popušta onaj tko zastranjuje, i svađa se usprkos svakom razboru. 2Bezumnomu nije mio razum; stalo mu je dati srcu oduška.

Sirah

43Ne razdražuj srca ogorčena i ne pusti uboga da čeka na dan tvoj.

811Ne dopusti da te rugač razgnjevi i postavi ti zamku tvojim vlastitim riječima.

119Ne prepiri se o onome što te se ne tiče i ne miješaj se u svađu grešnika.

204Kao uškopljenik koji hoće razdjevičiti djevicu, takav je onaj tko hoće pravdu provesti nasiljem.

2715Svađa oholih ljudi završava se krvlju, i mučno se slušaju grdnje njihove.

288Kloni se svađe, pa ćeš manje griješiti; strastven čovjek raspaljuje svađu. 9Grešnik sije razdor među prijateljima i među mirne ljude baca klevetu. 10Oganj se raspaljuje prema gorivu kojim se hrani, a svađa se širi prema silini svojoj; gnjev čovjekov ovisi o snazi njegovoj i jarost mu raste prema bogatstvu njegovu. 12Pušeš li u iskru, ona se rasplamsa, pljuneš li na nju, ona se ugasi: oboje izlazi iz usta tvojih.

3126Kao što se u peći kuša ocjel, tako i u vinu srca svadljivih hvalisavaca.

Matej

539A ja vam kažem: Ne opirite se Zlomu! Naprotiv, pljusne li te tko po desnom obrazu, okreni mu i drugi. 40Onomu tko bi se htio s tobom parničiti da bi se domogao tvoje donje haljine prepusti i gornju. 41Ako te tko prisili jednu milju, pođi s njim dvije. 44A ja vam kažem: Ljubite neprijatelje, molite za one koji vas progone 45da budete sinovi svoga oca koji je na nebesima, jer on daje da sunce njegovo izlazi nad zlima i dobrima i da kiša pada pravednicima i nepravednicima.

1225A on, znajući njihove misli, reče im: “Svako kraljevstvo u sebi razdijeljeno opustjet će i svaki grad ili kuća u sebi razdijeljena neće opstati. 26Ako Sotona Sotonu izgoni, u sebi je razdijeljen. Kako će dakle opstati kraljevstvo njegovo?

Rimljanima

1617Zaklinjem vas, braćo, čuvajte se onih koji siju razdore i sablazni mimo nauk u kojem ste poučeni, i klonite ih se. 18Jer takvi ne služe Gospodinu našemu Kristu, nego svom trbuhu te lijepim i laskavim riječima zavode srca nedužnih.

1 Korinćanima

33jer još ste tjelesni. Doista, dok je među vama zavist i prepiranje, zar niste tjelesni, zar po ljudsku ne postupate?

67Zapravo, već vam je to nedostatak što se parničite među sobom. Zašto radije ne trpite nepravdu? Zašto se radije ne pustite oplijeniti?

1116Ako je kome do prepirke, takva običaja mi nemamo, a ni Crkve Božje. 19Treba doista da i podjela bude među vama da se očituju prokušani među vama.

Efežanima

431Daleko od vas svaka gorčina, i srdžba, i gnjev, i vika, i hula sa svom opakošću! 32Naprotiv! Budite jedni drugima dobrostivi, milosrdni; praštajte jedni drugima kao što i Bog u Kristu nama oprosti.

Kološanima

38Ali sada i vi odložite sve! Gnjev, srdžba, opakost, hula, prostota van iz vaših usta! 9Ne varajte jedni druge! Jer svukoste staroga čovjeka s njegovim djelima.

1 Timoteju

14i neka se ne zanose beskrajnim bajkama i rodoslovljima, koja više pogoduju rasprama negoli rasporedbi Božjoj po vjeri.

28Hoću dakle da muškarci mole na svakome mjestu, podižući čiste ruke bez srdžbe i raspre;

Jakovljeva

314Ako u srcu imate gorku zavist i svadljivost, ne uznosite se i ne lažite protiv istine! 15Nije to mudrost koja odozgor silazi, nego zemaljska, ljudska, đavolska. 16Ta gdje je zavist i svadljivost, ondje je nered i svako zlo djelo.

41Odakle ratovi, odakle borbe među vama? Zar ne odavde: od pohota što vojuju u udovima vašim?

Duhovno ratovanje

Ako si do sada bio tjeskoban i poražen, obrati pažnju na poruku ovog članka. Bog će ti dati svjetlo, pokazat će ti put do pobjede u tvom sadašnjem stanju, a pomoći će ti da pobijediš također i u svakoj budućoj borbi!

Pročitaj više

Jehovini svjedoci

Jehovine svjedoke (JS) mnogi pogrešno smatraju kršćanskom sektom, no to ne stoji budući da oni niječu vjerovanja kršćanstva. Ova sekta je mnoge udaljila od njihove vjere zbog ne znanja, stoga ćemo prikazati njihovo podrijetlo, učenje i običaje.

Pročitaj više