Glazba u službi sotonizma

Sotonske crkve, okultizam i satanistički kult su svojom publikom upravljali preko osjećaja straha, a kroz svoje tekstove su šifrirano ili direktno na jasan način širili sotonsko vjerovanje. Važno je znati da kada se čovjek bavi okultnim praksama ili traži usluge istih, tada širom otvara vrata svim zlim silama, koje onda na njega utječu. Neki od poznatih grupa koje su bile dio ovakvog sotonskog kulta su Black Sabbath, Led Zeppelin, Rolling Stones, Eaglesi, Kiss, Iron Maiden, Beatlesi te AC/DC.

Nastanak okultne prakse

Anton La Vey je štovalac Sotone i utemeljitelj prve službene Sotonske crkve u SAD, koja je utemeljena 1966. u San Franciscu, nakon što su satanisti proglasili 3 godine klanjanja Sotoni. Osnivanjem prve sotonske crkve, okultizam i satanistički kult počinje nastupati u javnosti i preko rock-glazbe – snažnog mass-medija.

Početak je označio engleski hard-rock sastav Black Sabbath čija je glazba popraćena crnim misama, prizivanjem Sotone i kultom vještica. Ova je grupa prototip “okultnog rocka” – vrste koja sadrži okultne elemente (magija, spiritizam, satanizam itd.) u tekstovima pjesma i izvedbi na pozornici. Black Sabbath je preteča heavy-metal bendova, koji svojom publikom manipulira preko osjećaja straha. Tekstovi su poput ovoga iz pjesme “Cornu copia” (pjeva kreštavi Ozzy Osbourne): “Oduzmi si život, ubij nekog, nitko neće plakati, učini samo svoju dužnost, želimo samo tvoju dušu …” Takvi tekstovi su oduševili isprazni i depresivni dio američke mladeži, pa je bend među takvima postao popularan.

Stručnjak za rock-glazbu Tibor K. komentira: od prvog albuma grupa Deep Purple i Black Sabbath, u hard-rocku je utemeljen pravac, inspiriran Hitchcockom u komu se nasilje i zastrašivanje potencira zbog provociranja osjećaja straha. To postižu maskiranjem i sviranjem disonantnih tonova (tritonusa), koji zvuči kao najava nečeg zlog, sinkopiranim ritmom distorzične električne gitare i zvukom zvona što kod slušatelja može izazvati osjećaj tjeskobe. Svoju bliskost s crnom magijom jasno stavljaju na unutarnjoj strani omota albuma u obliku križa okrenutog prema dolje.”

Oni kažu: “A ti, bijedni luđače koji držiš ovu LP-ploču u rukama, (to kažu svojim vjernim sljedbenicima), znaj sada, da si s njom prodao svoju dušu u ovom paklenom ritmu, u đavolskoj snazi ove glazbe.” Prakticiraju pozdravljanje s ispruženim malim prstom i kažiprstom ruke – simbol Sotone.
Na omotu ploče “Sabbath Bloody Sabbath”, je naslikan poznati broj 666, broj “Antikrista” koji je i najavljen u Bibliji knjiga Otkrivenja 13,18 te su i oni, između ostalog, dokaz istinitosti ove i drugih Biblijskih najava.

Kao što je Sv. Pavao i rekao Sotona se zna prikrivati kako bi prevario ljude – primjer za to je pjesma “After Forever”. Tekst se čini vrlo pobožan: “ Da li si ikada razmišljao o svojoj duši…, možeš li se spasiti… da li je Krist samo neko ime…… da ja sam vidio svjetlo i promijenio sam svoje putove… kažeš da je Bog mrtav i zaboravljen… Otvori svoje oči i jednostavno vidi da je on jedini koji te sada može spasiti od tvojeg grijeha i mržnje. Ili ćeš se i dalje izrugivati tome što sada čuješ? Da! Mislim da je za tebe prekasno.”

Dakle, cilj njihovih pjesama je stvaranje osjećaja unutarnjeg konflikta, sumnje, nemira, napetosti, nervoze, tjeskobe i na kraju depresije, te da preko toga dovedu osobu do toga da vjeruje da čovjeku nema spasa ako jednom krene zlim putem. Sotona je lažac, mrzitelj i bratoubojica – kaže Krist pa zato njihove upute ne treba uzimati za istinite. Kršćanstvo je već dovoljno pokazalo da nikada nije kasno za obraćenje i sa njime se može započeti odmah.

Svoje crne rock-mise obično započinju ovakvim izvođačkim efektima: zelenkasto bijelom maglom preko pozornice, bend počinje s bubnjanjem pjesme ‘Born again’, na platnu iznad pozornice se pojavljuju obrisi engleskog žrtvenika ‘Stonehenge’, a u magli kleči, Ian Gillan i trese svojom glavom kao da je opsjednut urlajući prema publici, koja je i došla da bi preuzela svoju ulogu – ”opasan sam, čuvaj me se” (ova uloga im treba upravo zato jer realno to nisu).
Ozzy se u pjesmi “Mr. Crowley”obraća najvećem štovatelju đavla Alister-u Crowley-u. Jimmy Page iz grupe Led Zeppelin također se izjasnio kao štovatelj Sotone.

Za najvećeg satanista 20. stoljeća smatra se Alister Crowley koji misli da je on Antikrist. Otada sebe naziva “Velika Zvijer 666” (Vidi u Bibliji Knjiga Otkrivenja 11,7) i vjeruje da mu okultne sile žele upotrijebiti kao komunikacijski kanal. Crowley je tumačio da je cilj njegove misije: “pokrenuti okultne sile koje će prosvjetliti (isto kao u jogi i reikiju) ljude”. Osim crne magije, sotonizma, intenzivnog drogiranja, sadizam Alister se prakticira hinduistički tantra-kult. Umro je, ovisan o drogi, pomućena uma i osamljen, u Engleskoj 1947. Nažalost, vođeni takovim likom, razvile su se grupe ljudi, ljubitelji takvih rituala i tajne okultne lože, u kojima se prakticirala crna magija.

Led Zeppelin

Jimmy Page član grupe Led Zeppelin je majstor zena i najveći sljedbenik Crowlejeva učenja. On je u isti svijet uveo i grupu Rolling Stones.
Jedna od najuspješnijih pjesama Led Zeppelina je “Stairway to Heaven”, koja opisuje kult egipatske mitologije. Tekst pjesme sadrži šifrirano sotonsko vjerovanje!
Ako se “Stairway to Heaven” svira unatrag, može se čuti: “slušajte! Bili smo tamo… Pjevat ću, jer živim sa Sotonom… ako trebamo živjeti za Sotonu… ”)

Backward masking

Snimanje ploča unatrag – omogućuje posredovanje tajnih poruka, metoda Alistera Crowleyu, koji je naučavao da sotonist mora znati govoriti, čitati, pisati, misliti i razumjeti taj obrnuti jezik.”
Grupa Black Oak Arkansas u pjesmi “When Electricity Came to Arkansas” pjevač na jednom mjestu ispušta čudne glasove što svirano unatrag znači: “Sotono …on je bog”.
Rock-koncert u svojoj biti nije ništa drugo nego ritual kod kojih se zbog jačine zvuka, ponavljanja i ritma mogu postići određena psihička stanja, no puno veća opasnost je od magijskih zaziva i duhovni utjecaj na mlade koji su obično duhovno i emocionalno nepismeni.

Rolling Stones

Grupa Rolling Stonesa se također upustila u sotonski kult. Naslovom LP-ploče “Their Satanic Majesties Request” (“ zahtjev sotonskog veličanstva”) su jasno otkrili svoj identitet a potvrdio ga je pjevač Mick Jagger priznavši u jednoj izjavi, da je grupu inspirirao Anton LaVey (vidi početak članka). Zatim je nastala pjesma “Sympathy for the Devil“ (Simpatija za đavla), koja je postala himnom američkih štovatelja Sotone.
Naslov albuma Stonesa “Get Yer Ya-Ya’s Out” (1970) potječe od jedne rečenice koja se često pojavljuje u određenim woodoo-kultovima u crnoj magiji Afrikanaca.
Rok grupu Hell’s Angels (Anđeli pakla), je Rolling Stones naručio kao redare, a oni su pijani na brutalan, sadistički način udarali batinama, gazili čizmama i terorizirali publiku od 300.000 posjetitelja. Mick Jagger je rekao: “Uvijek se nešto dogodi kad sviramo ovu pjesmu!” (pjesma “Sympathy for the Devil”).

Eaglesi (poznati po pjesmi Hotel Kalifornija)

Američka grupa Eaglesi nastala je pod utjecajem okultnih učenja Carlosa Castanede. Sastoji se od veoma pjevne glazbe, tekstova koji se lako pamte i upečatljivih refrena koji se izvode s puno osjećaja. Pjesme su postale omiljeni hitovi. U pjesmi “One of these Nights” mogu se čuti riječi: “Jedne od ovih noći… tražio sam đavlovu kćer. ..”
Tekst pjesme “ Welcome to the Hotel Californija” je aluzija na sotonsku crkvu u San Francisku. Ona se nalazi u ulici California. Menager Eaglesa Larry Salter otvoreno je priznao da se oni druže s sotonistima.
Gitarist grupe Deep Purple Ritchie Blackmore, kasnije je osnovao grupu Rainbow, govori kako je održavao spiritističke seanse. On snima ploče u u jednom dvorcu koji navodno obilazi demon što tvrdi da je sluga 4000 godina starog babilonskog boga Baala. Bio je ozloglašen zbog svog temperamenta, agresivnosti i loših raspoloženja; odijevao se u crno.

Kiss

KISS je navodna skraćenica za “Kings In Satanic Service” (Kraljevi u službi Sotone).
Producent te grupe Bob Ezrin četvoricu njenih članova nazvao je “simbolima razbuktalog zla neobuzdane putenosti”. Gene Simmons, koji javno priznaje svoje zanimanje za kanibalizam, poznat je po tome da pohotno plazi svoj dugi jezik – što je stari poganski simbol štovanja demona.

Iron Maiden

Britanski heavy metal-bend Iron Maiden probio se pločom “The Number of the Beast” (Broj Zvijeri)
Bruce Dickonson publiku obasipa fantastičnim oduševljenjem kada pjeva o broju Antikrista: “666 the number of the beast. 666 the one for you and me.”
Marc Bolan, vodeći gitarist i pisac pjesama T-Rex rekao je da je u Parizu dvije godine živio s jednim crnim magičarom, od kojeg je naučio prakticiranje one magije kojoj pripisuje uspjeh nekih svojih ploča. Bolan je teenagere u Engleskoj dovodio u “rextazu”; za godinu i pol prodao je 18 milijuna ploča. Dnevne novine izvještavale su o koncertima grupe T-Rex na kojima je polovica ženske publike ležala u dubokoj nesvijesti, a druga se polovica savijala histerično vrišteći. Marc Bolan umro je u misterioznoj automobilskoj nesreći.

Beatlesi

Nedvojbeno najveći utjecaj na rock-glazbu imali su BEATLESI. Poznato je da je John Lennon 1962. godine bio vrlo zainteresiran za okultizam, i da je i sam s Tony Sheridanom bio na spiritističkim sastancima. Tada mu je Lennon rekao: “Znam da će Beatlesi imati uspjeha kao ni jedna druga grupa. Točno to znam – jer sam za taj uspjeh svoju dušu prodao đavlu.”
Beatlesi su 4. travnja 1964. sa svojih pet pjesama u Americi bili istodobno na 1,2,3,4 i 5. mjestu. Samo do 1973. godine prodano je 125 milijuna singlica s njihovom glazbom. Za LP-ploču “Mindgames” (1973) John Lennon napisao je pjesmu “Bring on the Lucie”, u kojoj je doslovno izražava svoje štovanje Sotoni: “Ovdje postoji nešto što odmah moraš učiniti: Izreći ćemo to kao molitvu: oslobodi ljude… 666 tvoje je ime.” Johna Lennona je 8. prosinca 1980. u tajanstvenim okolnostima ubio njegov obožavatelj Mark Chapman. Motiv ubojstva je pripisao ”glasovima i vragu” koji su ga nato prisilili.

Haevy-metal i black-metal

Muzikolog Tibor Kneif opisuje hard-rock kao “teror estetski deformiranom glazbom ”, koja “uvijek iznova svoju žrtvu dovodi u stanje jeze”. Pravo pitanje je zbog koje se svoje deformacije žrtva vraća po još. Hard-rock glazba je prikladno sredstvo za sotonske i demonske sadržaje. ‘Teškoj’ glazbi odgovaraju teški tekstovi – okultni u kojima se veliča nasilje i pobuna protiv kršćanskih vrijednosti.
Rock’n’Roll pobunjenici ograničavali su se na propagiranje slobodnog seksa, droge i prostačkog načina govora i ponašanja – jer je to ambijent u koji može doći pakao i sotona! (U. Bäumer).
Nijedna od navedenih grupa nije ni sluga paklenog sastava Venom. (“Venom” – zmijski otrov.) Tri glazbenika Cronos, Mantas i Abaddon daju tom nazivu svu čast i raspršuju otrov “stare zmije” (Otk 20,2). “Venom” – to nije heavy metal već kult. Gotovo sve pjesme govore o Sotoni, paklu, smrti, đavlu.
Grupa Merciful Fate priziva Zloga pjesmama poput “Black Funeral” (Crni pogreb) i “Black Masses” (Crne mise). Pozornica im je opremljena rekvizitima kao krv, kosti i oltar.

AC/DC

Australski hard rock-sastav AC/DC, koji se u nekim svojim pjesmama poigrava s temama poput ”pakla” i “Sotone”. AC/DC znači “Antichrist, death to Christ” (“Antikrist/Smrt Kristu”).
U pjesmi “Highway to Hell” slave, npr. “lak život, slobodnu ljubav…”, govori: ja sam na izravnom putu za pakao…”, Bon Scott završio je život pijančevanjem. Nakon probančene noći ugušivši se u vlastitoj bljuvotini. Očito tko se igra s đavlom i paklom, s njim završava.
“Nemaju straha Božjega pred očima” (Rim 3,18). Pakao je mjesto za proklete. Tamo je “plač i škrgut zuba” (Mt 13,43-50). “Vječna vatra” (Mt 3,12), “mjesto vječnih muka” (Mt 25,46). “Ljudima je određeno da “jednom umru, potom je sud” (Heb 9,27).
Bog je milosrdan i daje šansu i najokorjelijim grešnicima: “Života mi moga – riječ je Jahve Gospoda – nije meni do smrti bezbožnika, nego da se odvrati od zloga puta svojega i da živi!… Zašto da umre…? (Ez 33,11).

Jimi Hendrix

Gitarist, prije svoje smrti bio je duboko upleten u spiritizam. Govorio je da ima viđenja, da komunicira s duhovima. Rekao je: “Ljude je moguće hipnotizirati glazbom; kada ljude na taj način pogodimo u najslabiju točku, možemo njihovoj podsvijesti reći sve što želimo… Glazba struji iz zraka; stoga mogu stupiti u vezu s duhom.”

Zauzimanje stava

U današnje vrijeme je velik broj Europljana odano okultizmu. Amerikanaca koji se bave raznim vradžbinama, kultovima i crnim magijama ima, procijenjuje se 10 milijuna. Oni koji se bave spiritizmom u cijelome svijetu procijenjeni su na 70-100 milijuna. Veliko središte je Brazil, gdje izlazi čak oko 150 spiritističkih glasila.
Ovdje nije riječ ni o kakvom praznom vjerovanju – jer Sotona nije ‘prazno’ nego realnost upravo onakva kako ga je Isus opisao. U kršćanskom razmišljanju razlika između naravnog i nadnaravnog nije u tome da je naravno stvarnije od nadnaravnog, već je ono vidljiva, a nadnaravno nevidljiva stvarnost, a jedno i drugo je stvarno.”

Nevidljive stvarnosti: Bog

Bog je stvoritelj vidljivog i nevidljivog svijeta. On je čovjeku nevidljiv jer je čovjek – za razliku od Boga – vezan za vidljiv svijet. Ljudsko mišljenje je vezano za prostor (koji ima tri dimenzije: dužinu, širinu i visinu) i vrijeme (četvrta dimenzija). Čovjek je ograničen u svojim fizičkim i intelektualnim sposobnostima, kao i sve njegove znanosti i znanja.
Sveto Pismo odgovara na sva ljudska pitanja jer je po njemu Bog objavio sve ono što čovjek može i treba znati i što može spoznati. Problem je u tome što ljudi nisu istraživali tu Božju Riječ nego odgovore traže gdje god im se ponude pa su “postali isprazni u mislima svojim i njihovo je nerazumno srce potamnjelo”
Bog želi da se svi ljudi spase i da dođu do potpune spoznaje istine. Bog poručuje ljudima da se svi i svagdje obrate. Bog ne zahtjeva samo da pred njim priznamo krivicu već da krivnja svakog pojedinog čovjeka bude zbrisana. Radi toga je Bog prije 2000 godina na svijet poslao svoga Sina Isusa Krista, da bi on umjesto nas uzeo našu smrtnu kaznu. Svojom smrću na križu Isus Krist je pred Bogom zbrisao krivnju svakog čovjeka koji tu smrt za sebe prihvati.

Nevidljive stvarnosti: Sotona

Inteligentno, lažljivo i bešćutno biće Biblija naziva Sotonom. Isus nam ukazuje na zloću Sotone i naziva ga “ubojicom ljudi od početka”, koji kad god “govori laž”, govori svoje vlastito, jer je “laž i otac laži”.
Sadašnji mentalitet svijeta se temelji na načelima sile, pohlepe, podmićivanja, sebičnosti, častohleplja i grešnih užitaka, što je Sotonino djelo. “Knez koji vlada u raku” je, kako znamo iz Evanđelja, i Isusu Kristu ponudio vlast, čast, novac – što je On odbio. Đavao je vođa demona – oni su bivši anđeli (“glasnici Božji”), koji su sa svojim vođom otpali od Boga. Demoni nastoje utjecati na čovjeka, kako bi spriječili njegovo zajedništvo s Bogom, uprljali njegov duhovni život i naveli ga na zlo, te uništili njegov duševni i tjelesni život. Zli duhovi su u pravom smislu riječi u stanju zaposjesti čovjeka koji im se preda. Takvo opsjednuće se u pravilu očituje:

  • *negativno: tjelesno-duševnim raspadom, ili
  • *prividno pozitivno: sposobnostima koje čovjek ne bi imao da nije nastanjen demonom ili
  • *velikim uspjesima u karijeri i materijalnom stjecanju dobara.

Kao što čovjek ima pristup Bogu putem vjere u njegova Sina Isusa Krista, isto tako se može otvoriti i mračnim, sotonskim silama i s njima stupiti u kontakt. Osobito bavljenje okultizmom (grijesi čaranja, posjećivanja gatalaca i spiritističkih seansi, nošenje amajlija itd.) dovodi čovjeka pod vlast Sotone.
Riječ “okultizam” (occultus) je latinskog porijekla, a znači skriven, mračan, tajan. Tu se uvijek radi o pojavama koje Bog zabranjuje, a u koje se čovjek upušta pokušavajući srušiti granicu svojih pet osjetila glede znanja i moći što može utjecati i određivati njegovu egzistenciju.”
Sotona djeluje prividno bezazleno preko gatanja, čaranje, vračanja, zazivanja duhova, telepatije, vidovnjaštva, idolopoklonstva, čitanja horoskopa, astrologija itd. To je direktni grijeh protiv prve Božje zapovijedi.
Mojsije naređuje izraelskom narodu: “Kad uđeš u zemlju koju ti daje Jahve, Bog tvoj, nemoj se priučavati na odvratne čine onih naroda. Neka se kod tebe ne nađe nitko tko bi… se bavio gatanjem, čaranjem, vračanjem i čarobnjaštvom; nitko tko bi bajao, zazivao duhove i duše predaka ili se obraćao pokojnicima. Jer, tko god takvo što čini, gadi se Jahvi; zbog takvih odvratnosti njih i goni ispred tebe Jahve, Bog tvoj. Budi posve vjeran Jahvi, Bogu svome. Narodi koje ćeš naskoro otjerati s posjeda slušaju vračare i gatare, ali tebi to Jahve, Bog tvoj, ne dopušta.”
“Jer tko god takvo što čini, taj se gadi Jahvi”! Pazite! ne stoji pisano: Tko takvo što čini, taj čini nešto gnusno, već piše: taj se gadi Gospodinu. Ne samo da se bogu gadi čin, već i čovjek koji to čini!

Poremećaji zbog okultnih utjecaja

Kada se čovjek bavi okultnim praksama ili traži usluge istih, tada širom otvara vrata svim zlim silama, koje onda na njega utječu – bio on toga svjestan ili ne. Tako kod takvog čovjeka može doći do ozbiljnih poremećaja. Osim mogućeg nastupanja fizičkih i psihičkih anomalija i dobivanja okultnih sposobnosti, poremećaje često možemo svrstati u ove dvije kategorije:

  1. Poremećaji u komunikaciji s Bogom samo kod kršćana (demoni nisu zainteresirani za pripadnike drugih religija). Kod kršćana se javljaju teškoće u molitvi i čitanju Sv. Pisma. Česte su ove posljedice: zastoji u duhovnom rastu, nestanak sigurnosti da je spašen kao kršćanin po Isusu Kristu, bogohulne misli, nedostatak duhovnog razlučivanja, smanjena vjera i radost, sve veća nezainteresiranost, čak i odvajanje od Evanđelja Isusa Krista.
  2. Smetnje na moralnom i psihičkom području: depresija ili agresivnost, strahovi i prisilne radnje, seksualna zastranjenja, zarobljenosti i, osobito, nagnuće za samoubojstvom. Ponekad su seksualne perverzije – čak i neprirodno prisilna seksualnost – posljedica prelaženja granica okultnog.
    Ozbiljno se pitamo nije li seksualna izopačenost, ovisnost o drogi i alkoholu, koju tako često možemo uočiti kod rock-glazbenika, ponekad ono što okultisti nazivaju “vražjom naplatom”: stanja koja su uzrokovana ili se barem intenziviraju prijelazom granica okultnoga…

Napasti i njihovo nadvladavanje

“Ponovo ga odvede đavao na goru vrlo visoku te mu pokaza sva kraljevstva ovoga svijeta i njihovu raskoš, pa mu reče: ‘Sve ću ti ovo dati ako padneš ničice te mi se pokloniš.’ Nato mu Isus reče:

‘Odstupi, sotono, jer je pisano:
‘Gospodaru, Bogu svojemu, klanjaj se i njemu služi!’
Tada ga ostavi đavao, a pristupiše anđeli te su mu služili”
Mt 4,8-11

Ovaj događaj Isusova iskušenja dovodi nas do važnih zaključaka: đavao želi čast i štovanje u ovom svijetu, koje pripada samo Bogu, prisvojiti za se. On čovjeku za to štovanje obećava čast, spoznanje, moć, a ponekad i nadnaravne sposobnosti – dakle ono za čim čovjek čezne u svojoj odvojenosti od Boga. Sotona najprije čovjeka zarobljava da čini njegovu volju, a potom ga za “zahvalu” povlači sa sobom u vječno prokletstvo, u ognjeno jezero (Otk 20,10-15). Sotona često tako dugo zavarava svoje žrtve obećanjima “neba”, dok se one zajedno s njim ne strovale u pakao. Isus je jasno rekao:

“Što koristi čovjeku da zadobije čitav svijet,
a sebi samom naudi?”
Mt 16,26

“Gospodinu, Bogu svom, se klanjaj i njemu jedinom služi.”
Pnz 6,13 i 10,13

“Nemoj imati drugih bogova uz mene!”
Izl 20,3

“Podložite se Bogu! Oduprite se đavlu,
i on će pobjeći od vas”
Jak 4,7

Čini se da nikoga ne smeta…

Kršćanski roditelji bi trebali znati prepoznati simbole ukoliko ih pronađu kod svoje djece: sotonska biblija ili slična literatura, simboli, slike, plakati, ploče, pentagram (najčešći okultni simbol (“zvijezda magičara”)), koji je često služio kao znak tajnih društava. Pentagram je simbol satanizma ako je postavljen na vršak kraka, pri čemu su dva gornja kraka znak rogova sotone.

Kada tama želi zavarati osjetila

Mračne sile imaju prividnu moć. Poslanica Hebrejima 12,1.2 : Oni koji žele nasljedovati Isusa, neka slijede ovaj poticaj: “Odbacimo od sebe svako breme i grijeh! Uprimo pogled u začetnika i završitelja vjere, u Isusa” tj. “odvratiti pogled (od svega drugog) – prema Isusu”. Dakle treba odvratiti pogled od moći Sotone, ne dati se zanijeti njegovim pogledom, već svjesno gledati Isusa. U Isusu Kristu “skrivena su sva blaga mudrosti i spoznaje” (Kol 2,3), “u njemu stanuje punina utjelovljenog božanstva” (Kol 2,9) . “U njemu imate puninu!” – kaže Sv. Pavao (Kol 2,10)

Kakvu ulogu ima glazba?

Potrebno je razmotriti još jednu važnu činjenicu, a to je da glazba može dovesti do nad-osjetilnog iskustva. Okultna praksa i druge religije znaju tu činjenicu i svjesno koriste neke vrste glazbe, kako bi izazvali stanje transa ili stvorili ozračje koje će pogodovati djelovanju demonskih duhova.
Parapsiholog W.F. Bonin rekao je: Glazba očito ima stimulirajuće djelovanje, koje može pospješiti parapsihičke pojave. Glazba može promijeniti stanje svijesti, dovesti npr. do transa, ili jednostavno pospješiti primanje informacija nadosjetnog opažanja”.
“ Da bismo shvatili vezu koja postoji između glazbe i okultizma, moramo posegnuti u prošlost, u vrijeme kad su vračari (ili šamani) otkrili da glazba posjeduje snagu koja može izazvati određene načine ponašanja, što se nije moglo protumačiti na naravan ili shvatljiv način.”

Posizanje za mozgom.
Nosilac Nobelove nagrade John Eccles kaže: “Čovjekov je mozak stroj koji može pokrenuti duh – bilo koje vrste. Umom može upravljati bilo koji duh. Ako se uđe u promijenjeno stanje svijesti tada tog novog ‘duha’ ništa ne sprječava u tome da upravlja vašim mozgom i u njemu izaziva događaje koji mi se čine vrlo realnima, ali se zapravo uopće nisu dogodili.
U stanju transa čovjekov duh je blokiran za normalnu komunikaciju. Stoga je trans načelno pretpostavka za pojavu “opsjednuća” stranim duhom. Na taj način čovjek je sposoban za postupke koje u normalnom stanju uopće ne bi mogao učiniti. (U. Bäumer).
Stanja transa razlikuju se po stupnjevima, te sežu od lakog transa (kod kojeg je prisutno sjećanje) do potpunog transa, pri kojem dolazi do amnezije (gubitka pamćenja). Uzroci transa mogu biti: hipnoza, medijalno posredovanje, droge, glazba, ples, fizičke traume, tehnike disanja, autosugestija.
Sotoni je svejedno rade li to ljudi iz znatiželje, revolta prema tradicionalnom kršćanstvu, iz zabave ili svjesnog opredjeljenja za Sotonu. Djeca i mladež sve više prihvaćaju i prakticiraju štovanje Sotone, vračanje, vračarske kultove, čarobne formule, fantastične kultne postupke, astrologiju, te se podlažu sotonskim svećenicima, vješticama i vidovnjacima. Rock-grupe koje se igraju s okultizmom na taj se način automatski otvaraju sotonskim silama. Šanse bi ti bile veće da držiš čegrtušu kao kućnog ljubimca, nego da se upuštaš u okultne prakse.

Trans, ekstaza i opsjednutost

Sve je izraženija uloga monotone glazbe koja se temelji na ponavljanju i ritmu, a koja se u ritualnom prizivanju duhova, opsjednutosti i drugim kultovima koristi za stvaranje transa i ekstaze – stanja koja omogućuju demonsku kontrolu. I moderna udruženja vještica koriste se određenim melodijama i ritmovima da bi kod sudionika izazvale izmijenjena stanja svijesti.
Na rock-koncertima možemo promatrati slične fenomene, kada mladi u ekstatičnim plesovima neumorno izvode pokrete koji bi ih u normalnim okolnostima brzo iscrpili.
Bob Larson, koji je prije nego što je povjerovao Isusu Kristu i sam bio aktivni rock-glazbenik, bio je duboko zabrinut zbog zastrašujućih činjenica koje je otkrio u svojim istraživanjima: “Sotona zna da, ako u ove posljednje dane prije Kristova dolaska želi biti djelotvoran, mora zadobiti kontrolu nad mladima. Sotona se koristi hard-rockom kako bi masovno ovladao tom generacijom. Vlastitim sam očima gledao kako mlade pri plesanju uz rock-glazbu opsjedaju demoni. To se osobito moglo primijetiti kod djevojaka. Gledao sam kako mlade djevojke zapadaju u grčevito trzanje – što se moglo protumačiti samo kao manifestacija demonskog djelovanja. Zahvatio bi me strah kad bih vidio da se takve stvari događaju uz moju glazbu. Petkom i subotom uvečer đavao uspostavlja kontrolu nad tisućama mladih života.”

Na kraju potrebno je dodati: preglasna glazba, praćena ritmom koji zaglušuje i neprestano “nabija”, miris, izmjene boja i svjetlo koje para poput munje, mnogobrojni slušatelji koji sugestivno utječu jedni na druge – sve su to oznake rock-koncerata i diskoteka. Vrijedno je spomenuti da su to isti čimbenici koji se koriste u magijskim postupcima, kako bi sudionici zapali stanja slična transu, u kojima su osobito prijemljivi za sugestije i hipnozu, kao i otvoreni za ulazak zlih duhova. Opojna stanja i zamagljenost razuma instrumenti su Sotone. Sveto pismo govori o trijeznosti i budnosti. (U. Bäumer)

Širenje okultnog

Biblija nam jasno nagoviješta otpad od Boga u razdoblju koje prethodi Isusovu ponovnom dolasku (2 Sol 2,3; Mt 24,37-39) “….Ne odvratiše se ni od svojih ubojstava, ni od svojih vračanja, ni od svoga bluda, ni od svojih krađa” (Otk 9,20-21) Ako pogledamo današnji svijet, ustanovit ćemo da se to već odavno događa, čak kod brojnih ljudi koji sebe nazivaju kršćanima. Svjedočanstvo kršćana vjernika i djelovanje Duha Svetoga za sada još zadržava konačnu katastrofu.
Oholost ljudi zbog znanstvenih i filozofskih dostignuća sprječava čovjekovo obraćenje Bogu. Ljudi se klanjaju idolima kao što je ekonomska moć, tehnika i naoružanje, građevine – na njih se oslanjaju, u njih polažu svoje pouzdanje.
Sve što je neistraženo, neobjašnjivo i neobično fascinira čovjeka.
Tome da se demoni i zlodusi prikazuju zastarjelima i nestvarnima, pridonijela je znanosti i sekularizirana teologija, koja vjeruje isključivo razumu. Od razumske spoznaje napravila je božanstvo kojem se klanja.
Os Guinness čak je zaključio: “Kršćanstvo, koje je okultne pojave počelo smatrati nepostojećima, izgubilo je svoje središnje mjesto između skeptika, koji su nijekali postojanje tih pojava, i onih koji su ih otvoreno prihvaćali. Tako je svatko tko je tražio duhovnu dimenziju – a nije je mogao naći u Crkvi – posegnuo za okultizmom. Ironično je da su teolozi, koji su se ravnodušno uljuljali u racionalizam svoje teologije, posljednji koji vjeruju u takve stvari.”
“Ateistički obojena teologija pobrinula se za duhovno razrijeđenu zonu, koju okultizam može bez ikakve muke svladati. To je naša situacija. “

Zavođenje na krivovjerje

Evanđelist Matej (Mt 24,24) i Marko (Mk 13,22) govore o lažnim ”Kristima” i lažnim prorocima koji će pomoću okultnih sila činiti velike, lažne znakove i čuda, i mnoge zavesti. Neki će slijediti lažne duhove i demonska učenja (1Tim 4,1). Nakraju će demonsko djelovanje uzeti toliko maha da će veliki zavodnik, Antikrist, javno nastupati, “čiji će dolazak biti, dakako, uz suradnju Sotone, popraćen svakovrsnim silnim djelima, varavim čudesnim znakovima (2 Sol 2,9). U Otkrivenju 16,13-14 još jednom se pojašnjava da se ti natprirodni fenomeni temelje na djelovanju nečistih duhova – “demonskih duhova, koji čine čuda”.
Čovjek koji je otpao od Boga želi ponajprije vidjeti, želi gledati čuda i znakove. Sotona zna udovoljiti toj želji, on iskorištava potrebe svojih žrtava: čovjek želi vidjeti – i Zavodnik mu daje da vidi, slaveći pri tom velike pobjede. (U. Bäumer)

Na putu do pobjede

Sv. Pavao apostol opominje Crkvu u Efezu, a Efez je bio centar okultizma, da obuče “bojnu opremu Božju” (Ef 6,10-17), kako bi se oni koji vjeruju u Isusa mogli oduprijeti lukavštinama Sotone:

“Jer naša borba nije protiv krvi i tijela,
nego protiv Poglavarstava, protiv Vlasti,
protiv Vrhovnika ovoga mračnog svijeta:
protiv zlih duhova koji borave u nebeskim prostorima!”
Ef 6,12

“Ali hvala Bogu koji nam dade pobjedu po našem Gospodinu Isusu Kristu!” (1Kor 15,57)

Kraljevstvo Isusa Krista i kraljevstvo Sotonino dva su protivnička tabora, jer se Gospodin Isus pojavio zato “da uništi đavolska djela” (1Iv3,8)

Višestruko je utvrđeno da je za okultnu seansu smetnja (ili se duhovi čak ustručavaju pojaviti) kada praktični kršćani u blizini mole.
“U apostolsko vrijeme spaljene su skupocjene vračarske knjige (Dj 19,19) Jednako tako bi danas zarobljenici rock-glazbe morali uništiti svoje ploče s okultnim, bogohulnim i prljavim sadržajem, ako žele da riječ Božja u njima raste i prevlada (Dj19,20). Čovjek se ne može niti smije namjerno i stalno izlagati bezbožnim utjecajima i istodobno imati živo zajedništvo s Bogom.”

Apostoli su imali apsolutnu vlast nad silama tame koju su manifestirali pred poganima. Oni su se odricali svojih vračarskih moći i prihvatili Isusa kao jedinog Spasitelja.
Prva posljedica je bila:

“Sve obuze strah, te se veličalo ime Gospodina”
Dj 19,17

Druga posljedica:

“I mnogi su obraćenici dolazili da priznaju i otkriju svoja vračarska djela”
Dj 19,18

Treća posljedica:

“Nakon obraćenja i priznanja grijeha uslijedila su potrebna djela: mnogi su dosljedno uništavali svoju okultnu literaturu – nije im padalo na pamet da je prodaju!”
Dj 19,19

Svatko tko pripada Isusu, može biti radostan zbog ove sigurnosti:

“Ako priznajemo svoje grijehe,
vjeran je on i pravedan:
oprostit će nam grijehe i
očistiti nas od svake nepravednosti”
1 Iv1,9

Zarasla Ivanova ruka

S Ivanom sam došla na otvoreni susret ZDP-Klis, u Dugopolju. Na susretu je molitva bila posebno za Ivanovu ruku. Odmah poslije molitve Ivan kaže: “Mama, moja je ruka ozdravila. Vjeruj mi, osjetio sam!"

Pročitaj više

Ljutnja

Isus uđe u Hram i izagna sve koji su prodavali i kupovali u Hramu. Mjenjačima isprevrta stolove i prodavačima golubova klupe. Kaže im: "Pisano je: Dom će se moj zvati Dom molitve, a vi od njega činite pećinu razbojničku."

Pročitaj više