Brak

Brak je Božji poziv muža i žene u kojem uključujući Boga postaju jedno tijelo. Bog tako postaje svjedok njihove vjernosti, ljubavi i poštovanja. U Božjim je očima dragocjeno da svojim životom svjedoče Krista te na taj način sačuvaju svetost ovog sakramenta. Što, dakle, Bog združi, čovjek neka ne rastavlja.

Malahija

213I ovo još vi činite: zalijevate suzama Jahvin žrtvenik tužeći i ridajući, jer on više neće da se žrtvi prikloni, iz ruke mu vaše ona nije ugodna. 14I vi pitate: “Zašto?” Zato što je Jahve bio svjedok između tebe i žene mladosti tvoje kojoj si nevjeran premda ti drugarica bijaše i žena tvoga saveza. 15Nije li On načinio jedno jedino biće dahom životnim obdareno? A što to jedino biće traži? Božanski naraštaj! Poštuj dakle život svoj i ne budi nevjeran ženi svoje mladosti. 16Jer ja mrzim otpuštanje žena – govori Jahve, Bog Izraelov – i onog koji nevjerom haljine svoje kalja – govori Jahve nad Vojskama! Poštujte dakle život svoj, ne budite nevjerni!

Matej

196Tako više nisu dvoje, nego jedno tijelo. Što, dakle, Bog združi, čovjek neka ne rastavlja.”7Kažu mu: “Zašto onda Mojsije zapovjedi dati otpusno pismo i – otpustiti?”8Odgovori im: “Zbog tvrdoće srca vašega dopusti vam Mojsije otpustiti žene, ali od početka ne bijaše tako.9A ja vam kažem: Tko otpusti svoju ženu – osim zbog bludništva – pa se oženi drugom, čini preljub.”10Kažu mu učenici: “Ako je tako između muža i žene, bolje je ne ženiti se.”11A on im reče: “Ne shvaćaju toga svi, nego samo oni kojima je dano.12Doista, ima za ženidbu nesposobnih koji se takvi iz utrobe materine rodiše. Ima nesposobnih koje ljudi onesposobiše. A ima nesposobnih koji sami sebe onesposobiše poradi kraljevstva nebeskoga. Tko može shvatiti, neka shvati.”

1 Korinćanima

71Sada o onome što ste mi pisali. Dobro je čovjeku ne dotaći ženu.2Ipak, zbog bludnosti, neka svaki ima svoju ženu i svaka neka ima svoga muža 4Žena nije gospodar svoga tijela, nego muž, a tako ni muž nije gospodar svoga tijela, nego žena 6Ali to velim kao dopuštenje, ne kao zapovijed.
10A oženjenima zapovijedam, ne ja, nego Gospodin: žena neka se od muža ne rastavlja 15Ako li se nevjernik hoće rastaviti, neka se rastavi; brat ili sestra u takvim prilikama nisu vezani: ta na mir nas je pozvao Bog 24Svatko u čemu je pozvan, braćo, u tome neka i ostane pred Bogom. 28Ali ako se i oženiš, nisi sagriješio; i djevica ako se uda, nije sagriješila. Ali takvi će imati tjelesnu nevolju, a ja bih vas rado poštedio. 29Ovo hoću reći, braćo: Vrijeme je kratko. Odsada i koji imaju žene, neka budu kao da ih nemaju; 33A oženjen se brine za svjetovno, kako da ugodi ženi.

Efežanima

522Žene neka se pokoravaju svojim muževima kao Gospodinu!23Jer muž je glava žene kao i Krist Glava Crkve – On, Spasitelj Tijela. 24Pa kao što se Crkva podlaže Kristu, tako i žene muževima u svemu! 25Muževi, ljubite svoje žene kao što je Krist ljubio Crkvu te sebe predao za nju 26da je posveti, očistivši je kupelji vode uz riječ 27te sebi predvede Crkvu slavnu, bez ljage i nabora ili čega takva, nego da bude sveta i bez mane. 28Tako treba da i muževi ljube svoje žene kao svoja tijela. Tko ljubi svoju ženu, sebe ljubi 31Stoga će čovjek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu; dvoje njih bit će jedno tijelo. 33Dakle, neka svaki od vas ljubi svoju ženu kao samog sebe, a žena neka poštuje svog muža.

Kološanima

318Žene, pokoravajte se svojim muževima kao što dolikuje u Gospodinu!19Muževi, ljubite svoje žene i ne budite osorni prema njima. 24znajući da ćete od Gospodina primiti nagradu, baštinu. Gospodinu Kristu služite. 25Doista, nepravedniku će se uzvratiti što je nepravedno učinio. Ne, nema pristranosti!

1 Petrova

31Tako i vi, žene, pokoravajte se svojim muževima: ako su neki od njih možda neposlušni Riječi, da i bez riječi budu pridobiveni življenjem vas žena 4Nego: čovjek skrovita srca, neprolazne ljepote, blaga i smirena duha. To je pred Bogom dragocjeno. 5Tako su se doista i nekoć svete žene, zaufane u Boga, resile: pokoravale su se muževima 7Tako i vi, muževi, obazrivo živite sa svojim ženama, kao sa slabijim spolom, te im iskazujte čast kao subaštinicima milosti Života da ne spriječite svojih molitava.

Duhovno ratovanje

Ako si do sada bio tjeskoban i poražen, obrati pažnju na poruku ovog članka. Bog će ti dati svjetlo, pokazat će ti put do pobjede u tvom sadašnjem stanju, a pomoći će ti da pobijediš također i u svakoj budućoj borbi!

Pročitaj više

Božji zahvat

Hvaljen Isus i Marija Željela bih Vam posvjedočiti i svoje iskustvo podijeliti s Vama. Kroz zajednicu Dobri Pastir i vlč. Dražena Radigovića upoznala sam Boga i Božju ljubav....

Pročitaj više